لکنت زبان چیست؟
لکنت زبان نوعی اختلال گفتار است که مشکلاتی را در برقراری ارتباط با سرعت مناسب و به طور پیوسته و روان ایجاد می نماید. در واقع لکنت عبارت است از تکرار، کشش و یا قفل شدن غیر ارادی کلمه یا بخشی از کلمه که فرد قصد بیان آن را دارد. در اینجامعمولا همراه با تلاش برای بیان درست کلمات، تغییراتی نیز در سر گردن به شکل پلک زدن، شکلک در آوردن، لرزش فک، لبها و یا کج کردن سر دیده می شود.
خصوصیات اولیه آن شامل یک یا تعداد بیشتری از موارد زیر است :
أ- وقفه هایی در تولید صداهایا هجاها
ب- تکرار صدا یا هجاها
ت- کشیدن صداها
ث- تولید کلمات با تلاش زیاد
ج- شکستن کلمات
ح- به میان انداختن صداهایی همچون : اوم، اِاِاِ … درحین صحبت کردن
خ- رفتارهای همراه با حرکات ثانویه شامل رفتارهای عادتی عضلات دیگر قسمت های بدن فرد
این رفتار ها در شروع یا در طی لکنت پدیدار می شوند و غالبا برای رها شدن ، پنهان نمودن یا تصحیح ذناروانی گفتار بروز پیدا می کنند .
ناروانی کلامی متناسب با سن ، جنس یا موقعیت گفتاری فرد می تواند متغیر باشد . لکنت زمانی اتفاق می افتد که این ناروانی ها در ده درصد یا مقادیر بیشتری از گفتار پدیدار شود و مدت لکنت در گفتار فرد می تواند از نیم ثانیه تا سی ثانیه طول بکشد و معمولا در اکثر موقعیتها همراه با تنش عضلانی می باشد .
عوامل موثر در بروز لکنت زبان
- ژنتیک: در حدود ۶۰ درصد از تمام کسانیکه دچارر لکنت زبان هستند در اقوام نزدیک شان افراد مبتلا له لکنت زبان وجود دارند.
- عارضه های گفتاری و زبانی و تاخیرهای شناختی.
- تفاوت در روند فرایند سازی زبان در مغز: از انجایی که فرایندهای زبانی در افرادی که دچار لکنت زبان هستند، در نواحی مختلفی از مغزشان رخ می دهد. این افراد در فرایند تکلم و در تعامل پیام های مغزی با ماهیچه ها و اندامهای مورد نیاز در گفتار مشکل دارند.
- افزایش سطح فعالیت فرد.
- سرعت زیاد حین تکلم.
لکنت به طور معمول در چه زمانی شروع می شود؟
شروع لکنت به طور شایع در سنین ۷ – ۲ سالگی می باشد.معمولا بعد از ۱۲ سالگی ابتلابه لکنت زبان دیده نمی شود، مگر در مواردیکه سانحه مغزی جدی اتفاق افتاده باشد. بنابراین لکنت در زمانی که کودک با سرعت زیاد در حال یادگیری زبان است به شکل تدریجی روع می شود.
نشانه های اولیه ی لکنت زبان:
اولین نشانه های بروز لکنت زبان معمولاً بین ۱۸ تا ۲۴ ماهگی کودک دیده می شود. کودک ناگهان شروع به تولید کلمات و قرار دادن کلمات کنار یکدیگر و ساختن جمله می نماید.
برطرف شدن خودبخودی لکنت زبان
بروز لکنت زبان در کودکان باعث ایجاد نگرانیها و ناراحتیهای فراوانی در والدین می گردد. در اغلب کودکان مبتلا به لکنت زبان قبل از ۵۵ سالگی لکنت زبان به خودی خود از بین می رود و نیاز به هیچگونه مداخلات درمانی مانند گفتار درمانی ندارد. اما اگر لکنت زبان مدام اتفاق می افتد و همراه با حرکات صورت و بدن است بهتر است که برای ارزیابی شرایط کودک به یک گفتار درمان مراجعه نمائید.
چه موقع لکنت زبان کودک را باید جدی گرفت؟
اگر کودک شما ۵ ساله است و هنوز هم لکنت زبان دارد حتماً با پزشک خود صحبت نمائید و در صورت امکان به یک گفتار درمان مراجعه کنید. در صورتیکه علائم زیر را مشاهده می نمائید بهتر است که حتماً با یک گفتار درمان مشورت نمائید.
- تکرار مداوم یک لغت و عبارت
- تکرار حروف و هجاها اغلب اتفاق افتد.
- گفتار به سختی و محدود اتفاق افتد.
- اگر در چهره ی کودکان هنگام صحبت کردن تقلا و تنش مشاهده کنید.
- اگر تکلم کودکتان همراه با زیر و بمی زیاد باشد.
- کودک از قرار گرفتن در موقعیتهای صحبت کردن فرار کند.
- کودک کلمات انتخابی خود را از ترس لکنت مدام عوض نماید.
- کودک همراه با لکنت زبان، حرکات صورت و بدن داشته باشد.
- مشکلات زبانی دیگری نیز همراه با لکنت مشاهده نمائید.
طول مدت برنامه درمانی چقدر است؟
در موارد خفیف به خصوص در کودکان پیش دبستانی تنها چند هفته و در موارد شدید گاهی تا ۱۸ ماه به طول می انجامد.
Post Views:
2,452