دستگاه حلزون شنوایی
یک دستگاه الکترونیک است که بخشی از شنوایی را به افراد ناشنوا برمی گرداند. این دستگاه با عمل جراحی در گوش داخلی کار گذاشته می شود و توسط دستگاهی که در خارج از گوش قرار می گیرد فعال می شود. بر خلاف سمعک، این دستگاه صدا را بلندتر و آشکارتر نمی کند.
دستگاه حلزون شنوایی به طور مستقیم عصب شنوایی را تحریک می کند و به اشخاصی که ناشنوایی شدیدی دارند اجازه می دهد که اصوات را دریافت کنند. این دستگاه بدون استفاده از سلول های مویی آسیب دیده، صحبت ها و صداهای محیطی را به سیگنال های الکتریکی تبدیل کرده و این امواج را به عصب شنوایی می فرستد.
دستگاه حلزون شنوایی از چه قسمت هایی تشکیل شده است؟
– صدا از طریق میکروفون دریافت می شود و وارد آنالیز کننده گفتار می شود.
– آنالیز کننده، صداها را آنالیز و دیجیتالی کرده و به کدهای مشخصی تبدیل می کند.
– سیگنال های کدبندی شده از طریق سیم مربوطه به انتقال دهنده خارجی منتقل می گردد.
– انتقال دهنده، اصوات دیجیتالی را از طریق پوست به انتقال دهنده داخلی ارسال می کند.
– قسمت های داخلی دستگاه، اصوات دیجیتالی رابه اصوات الکتریکی تبدیل می کند.
– سیگنال های الکتریکی از طریق الکترودهای دستگاه به فیبرهای عصبی منتقل می شود.
– سیگنال های منتقل شده از طریق عصب شنوایی به مغز انتقال می یابد.
کاشت حلزون در چه کسانی موفقیت آمیز است؟
سن ۱۸ ماه یا بیشتر
افت شنوایی عمیق دو طرفه
عدم استفاده مطلوب از سمعک و یا دیگر وسایل کمک شنوایی
عدم هر گونه ممنوعیت پزشکی
انگیزه بالا و داشتن انتظارات معقول
شرکت در برنامه های آموزشی تربیت شنوایی با تکیه بر مهارت های شنیداری و گفتاری
ارزیابی های پیش از کاشت حلزون
پروتز حلزون شنوایی چگونه کار می کند؟
پروتز کاشت حلزون سلولهای مژکدار شنوایی آسیب دیده را میان بر می زند وصداهای محیط را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل کرده و این سیگنالها را به عصب شنوائی منتقل می کند.
دستگاه کاشت حلزون شنوایی شامل قسمت های زیر است:
پردازشگر گفتار، صوت را به سیگنالهای الکتریکی مشخص ترجمه می کند. این « کد ها » از طریق یک سیم نازک به هندپیس می رسند و از طریق پوست به صورت امواج رادیویی به الکترود های کاشته شده در حلزون می رسند. سیگنالهای الکترودها، فیبرهای عصب شنوائی را تحریک کرده و اطلاعات را به مغز، جائیکه در آن سیگنالها به عنوان صدای معنی دار تفسیر می شود، می رساند.
فواید کاشت حلزون
افزایش آگاهی از اصوات محیطی
بهبود شناسایی اصوات گفتاری
تولید و افزایش مهارتهای لبخوانی
گرچه سطح موفقیت یک فرد نمی تواند قابل پیش بینی باشد، اما استفاده دراز مدت از توانبخشی شنوایی می تواند سبب بالا بردن موفقیت گردد.
پروتز کاشت حلزون شنوایی فقط برای افرادی طراحی شده که تقریباً هیچ فایده ای از سمعک نمی برند. آنها باید ۱۲ ماهه یا مسن تر باشند. بعضی از متخصصین گوش و حلق و بینی این جراحی را انجام می دهند. پزشک محلی می تواند شما را به یک کلینیک کاشت، جهت ارزیابی ارجاع دهد. ارزیابی توسط یک تیم کاشت (متخصص گوش و حلق و بینی، شنوائی سنج، کفتار درمان و دیگران) انجام می شود ارزیابی های لازم قبل از جراحی صورت می گیرد:
● ارزیابی (اتو لوژیک) گوش: متخصص گوش و حلق و بینی گوش میانی و داخلی را معاینه می کند تا مطمئن شود عفونت فعال یا سایر ناهنجاریهایی که مانع عمل کاشت باشند، وجود نداشته باشند.
● ارزیابی (ادیولوژیک) شنیداری: شنوایی سنج، تست شنوائی وسیع انجام می دهد تا متوجه شود شما با و بدون سمعک چقدر می شنوید.
● ارزیابی (رادیولوژیک) اشعه x: رادیوگرافی های خاص تهیه می شود. که اغلب شامل توموگرافی کامپیوتری (CT) و (MRI) هستند تا استخوان گوش داخلی شما را ارزیابی کنند.
● ارزیابی روانپزشکی: بعضی بیماران ممکن است به ارزیابی روانپزشکی نیاز داشته باشند تا بررسی گردند که می توانند با کاشت حلزون کنار بیایند.
● معاینه فیزیکی: متخصص گوش و حلق و بینی همچنین معاینه بالینی انجام می دهد تا مشکلات بالقوه ای که جهت بیهوشی عمومی مورد نیاز جهت عمل کاشت وجود دارد را کشف کند.